Nuket, kukat ja muut Sinisen talon näyttelyssä

with Ei kommentteja

Taideyhdistys Mikkelangeloiden Sininen talo saa kunnian esitellä yleisölle paikallisen Nukketeatteri Kaamossagan väkeä. Sen lisäksi toukokuun näyttelyssä on maalauksia Airi Kammoselta ja Seija Salorannalta teemalla Kauneutta elämään.
Perustaessaan Kaamossaagan Sari Kiiliäinen ja Henni Sammatti toteuttivat yhteisen haaveensa. Kiiliäinen valmistui viime vuonna käsityömestariksi ja valmisti lopputyönään nukketeatteriesityksen alusta loppuun: tarinan, lavastuksen, nuket ja esittämisen. Nyt tämä kokonaisuus nimeltään Kun kuu katosi on ensi kertaa yleisön nähtävillä, mutta esityksiä ei näyttelyyn sisälly.
– Haluamme antaa äänen lähes unohdetuille haltioille ja muille hahmoille, joiden ennen uskottiin hallitsevan kaikkea elämää ja maailmaa. Heitä esiintyi myyteissä ja kansantaruissa, jotka ovat loputon inspiraation lähde, Kiiliäinen sanoo.
Sammatti ja Kiiliäinen kohtasivat Vekkulan jouluisessa nukketeatterinäytelmässä 2015 ja innostuivat heti. Sammatti opiskeli lavastajaksi ja jatkoi nukketeatteriesitysten käsikirjoittamista ja tuottamista. Hän myös perehtyi nukkien tekemiseen Kiiliäisen opastuksella.
Nyt kumpikin valmistaa sekä teatterin marionetti-, käsi-, sauva- ja pöytänukkeja että taidenukkeja eri tekniikoilla, mm. paperi- ja muista massoista, huovuttaen, ommellen ja sekatekniikalla. Sielutar-taidenukkeja on esillä toukokuussa GalleriArin vinttinäyttelyssä.
Airi Kammonen on piirellyt lapsesta lähtien, mutta maalaaminen alkoi toden teolla, kun korona sai hänet pysähtymään ja ottamaan öljyvärit ja pensselin esiin. Rakkaus 1,5 vuotta sitten syntyneeseen nuorimpaan lapsenlapseen on myös inspiroinut niin, että maalatessa tahtoo joskus syöminen ja nukkuminen unohtua.
– Minun täytyy tykätä kohteesta, jota teen. Muuten vain väännän ja väännän enkä saa hyvää lopputulosta. Otan kuvia ja maalaan paljon niiden perusteella luontoa, kukkia ja nyt muotokuvankin omasta äidistä, sanoo ensimmäisen näyttelynsä pystyttänyt Kammonen.
Seija Saloranta on kokenut taiteilija ja maalasi nytkin yhtä aikaa kolmeen eri näyttelyyn. Siniseen taloon hän halusi tuoda tällä kertaa valoisia ja värikkäitä töitä: kukkia, pikkueläimiä ja myös abstraktia. Osa akryylimaalauksista on valmistunut tähän näyttelyyn.
Näyttelyt avoinna 3.-31.5. ma-pe kello 12-16, suljettu helatorstaina 26.5. Sininen talo Maaherrankatu 31, Mikkeli.