Vuosi 2014 oli Taideyhdistyksen 7. toimintavuosi.

Vuoden alkupuolella monet yhdistyksen jäsenet olivat mukana erilaisissa tapahtumissa, kuten Mikkelin kansalaisopiston ”Romua, ruostetta, räsyä” -näyttelyssä sekä pääkirjastossa ”Kirjailijan puutarhassa” -näyttelyssä.

Tähän näyttelyyn osallistui joukko kirjailija Mari Mörön puutarhassa edellisenä kesänä taiteilleita jäseniä.

Taideyhdistyksen kuudes vuosinäyttely avautui kirjaston Mikkeli-salissa maaliskuussa (18.3. – 5.4.) Näyttelyn aihe, tekniikka ja teema olivat vapaat.

Näyttelyyn osallistui 27 tekijää 75 työllä. Valtaosa töistä on maalauksia, mutta mukana oli myös sekatekniikkatöitä sekä silkkitöitä.

Kaikille avoimilla näyttelyillä yhdistys halusi kannustaa jäseniä työskentelemään tavoitteellisesti.

Yhdistyksen tuore jäsen, taidehistorioitsija Tiina Ottela oli aloittanut luento- ja keskustelupiirin, jossa käytiin läpi muun muassa värioppia ja sommittelua sekä tutustuttiin suomalaisiin taiteilijoihin.

Vuoden aikana Taideyhdistyksen johtoajatuksena oli taiteen tuominen sinne, missä ihmiset liikkuvat, taiteen haluttiin näkyvän turuilla ja toreille, kauppakeskuksissa ja kivijalkaliikkeissä.

Toukokuussa Mikkelin kansalaisopiston taideryhmät, Valööristit ja Koloristit, johon kuuluu useita Mikkelangelot Taideyhdistyksen jäseniä, pitivät kaksi näyttelyä GalleriArissa sekä Puistokadun tiloissa.

Toukokuussa Kauppakeskus Stellassa järjestettiin ”Äiti meidän” -tapahtuma, jossa julkaistiin Timo Hirvosen runokirja ”Kangaskukkapoika”. Maalaukset runokirjaan teki yhdistyksen aktiivinen puheenjohtaja Sirkka Venäläinen.

Tapahtumassa yhdistys esitteli toimintaansa sekä möi kortteja ja pieniä maalauksia.

Perinteinen keväinen hiirenkorvaretki tehtiin Ristiinaan Clarisa Razin kotitanhuville.

Taideretki järjestettiin Helsinkiin Ateneumiin Tove Janssonin -näyttelyyn.

Maikki-Noora Karvisen ympäristötaideteos ”Turvapaikka” rakentui kesän kuluessa Sampolan pihapiiriin.

Stanzan pikkujoulut

Taideyhdistys Mikkelangelot pystytti historiansa ensimmäisen kesänäyttelyn Pursialaan, Wanhaan Muuntajaan (23.6.–20.7.) Näyttelyn nimeksi tuli Suvisekoitus ja se kokosi lähes 100 työtä 29 taiteilijalta. Näyttelyyn syntyi hieno ja monipuolinen taiteenkirjo.

Näyttelyn aikana pidettiin myös kaksi tapahtumapäivää, jotka olivat suunnattu pääasiassa lapsille, mutta sopivat kaikenikäisille. Ohjaajana oli Kyyhkylän navetan ITE-taiteilija, kierrätystaiteilija Ritva Nurmi. Vietettiin myös lasten luonto- ja taidepäivää.

Pikkujouluissa Sirkka Venäläinen ja Pentti Halonen

Taideyhdistys osallistui jo tapansa mukaan Hulivilikarnevaaleihin heinäkuussa. Lasten kanssa taiteiltiin kollaaseja sekä maalattiin katuun liikennemerkkejä.

Heinäkuussa yhdistys järjesti Mikkelin torilla Ilahdutuspisteessä ”Puhetta taiteesta” -tilaisuuden, jonka piti taidekasvattaja FM Merja Kontinen, esiteltiin pastellimaalari Reijo Aalto taidetyössään sekä Raili Mustajärven töitä.

Taideyhdistyksen syysnäyttely järjestettiin Mikkelin kaupunginkirjastossa. Näyttelyn nimi oli ”Vau mikä maisema” ja siihen osallistui yhdistyksestä 23 jäsentä noin 60 teoksella. Suurin osa töistä oli rehellisiä ja realistisia maisemamaalauksia – värikylläisiä akvarelleja, öljyväritöitä ja mukana oli myös kollaaseja sekä tekstiilitöitä.

Syksyllä jatkuivat taidepäivät kansalaisopiston kuvataidetiloissa.

Syksyllä yhdistyksen jäsenet pitivät myös näyttelyitä pienemmällä porukalla.

Irja Wilkko, Sirkka Venäläinen ja Reijo Aalto yhteisen ”Madonnia, muotokuvia ja muuta” -näyttelyn sekä muutamat jäsenet olivat mukana Suomen Taiteilijoiden vuosinäyttelyssä.

Syyskuussa Art & Design Week -tapahtuman aikana katutaide löysi tiensä Toriparkkiin.

Mikkelin kaupungin kulttuuripalvelut, Mikke ry ja Taiteen edistämiskeskuksen Mikkelin sivutoimipiste tilasivat Mikkelangelot Taideyhdistykseltä seinämaalauksen Mikkelin pysäköintihalliin.

Teoksen toteuttivat kuusi yhdistyksen jäsentä kahden kokeneen kaupunkitaiteilijan Salla Ikosen ja Laura Lehtisen ohjaamana Multicoloured Dreams katutaidekollektiivista. Yhdistyksestämme mukana olivat Maija Rask, Ritva Montonen, Eija Taskinen, Sirkka Venäläinen, Raili Mustajärvi ja Kaija Pesonen.

Toriparkin teos

Harmaata betonipintaa elähdyttävässä maalauksessa kuvattiin parkkihallin yläpuolista torielämää.

Maalauksen toteuttaminen kesti kolme työpäivää, mutta sitä edelsi pitkä suunnitteluvaihe. Ideasta toteutukseen taisi sujahtaa useampi vuosi, totesi torikauppias Kaija Ahonen.

Loppuvuodesta Taideyhdistys ilahdutti taiteellaan ohikulkijoita Savilahdenkatu 5 tyhjän liiketilan ikkunassa Pop-up -näyttelyllä ”Väriä syksyyn”.

Mukana oli kymmenkunnan taiteilijan teoksia, akvarelleja, öljyväri- ja akryylitöitä, veistoksia ja tilataidetta.

Stanzan pikkujouluissa Sirkka Venäläinen ja Peter Kaun

Koillisen Hämeen kuvataideseura; Värinä Oy järjesti tapahtuman ArsJokVars Jämsässä. Näyttelyyn oli tarjolla 400 taulua ja jurytuksen läpäisivät kolme Mikkelangelot ry:n taiteilijaa: Eeva Tervonen, Liisa Leisaari ja Esko Räsänen.