Vuosi 2013 oli Mikkelangelot Taideyhdistyksen kuudes toimintavuosi.

Vuosi alkoi yhdistyksen 5-vuotisjuhlanäyttelyllä, joka pidettiin Mikkelin pääkirjaston Mikkeli-salissa 29.1. – 22.2.2013. Näyttelyn aihe ja tekniikka olivat tällä kertaa vapaat.

Näyttelyyn osallistui noin 30 tekijää 70 työllään. Esillä oli muun muassa öljyvärimaalauksia, akvarelleja, pastellitöitä, veistoksia, huovuttamalla tehtyjä teoksia, lasitöitä ja jopa virkkaamalla tehty Isä Meidän-rukous.

Näyttelyllä osallistuttiin myös Mikkelin 175-juhlavuotistapahtumiin lisäämällä esille Mikkeli-aiheisia töitä. Näyttelyssä oli töitä mm. Naisvuorelta, Nuijamiehestä, Saimaan rannalta, Vuorikadulta, satamasta, Emolasta ja monesta muusta tutusta paikasta.

Yhdistyksen puheenjohtaja Peter Kaunin mukaan näyttely on todella monipuolinen ja se osoitti jäsenten luovuutta, osaamista ja mielikuvituksen runsautta.

Näyttelyyn osallistujat tekivät itsestään ja taiteestaan omat CV:t eli kertoivat itsestään, taideharrastuksestaan sekä töistään.

Mikkelangelot Taideyhdistyksessä oli jäseniä noin 60, pääosin Mikkelistä, mutta myös Juvalta, Pieksämäeltä ja Mäntyharjulta.

Yhdistys on otettu hyvin vastaan ja yhteistyökumppaneita on löytynyt ja yhdistys on tiiviisti mukana Mikkelin kulttuurielämässä.

Taiteen edistämiskeskus / Etelä-Savon taidetoimikunta antoi yhdistykselle mahdollisuuden vierailla Pioppissa, Italiassa. Asuminen kohteessa oli ilmaista, matkan ja ruuan osallistuja maksoi itse. Pioppiin lähti taiteilemaan Sirkka Lindroos ja Irja Wilkko. Heidän jälkeensä Italiassa vierailivat Liisa Leisaari ja Eeva Tervonen.

Keväällä yhdistyksen aktiivit veivät taidetoimintaa mm. Mikkelin päiväkeskukseen, nuorten tukipiste Olkkariin, Tuomiokirkkoseurakuntaan (Tukipilariin) sekä olivat mukana Seniorisenterin Palvelutoripäivässä.

Taidematka tehtiin Helsinkiin 20.4. Pääkohteena oli ”kummitaiteilijamme” Michelangelon piirros- ja luonnosnäyttely Sinebrychoffin taidemuseossa sekä Eero Järnefelt Ateneumissa ja Marjatta Tapiola Taidemuseossa.

Huhtikuussa (26. – 28.4.) Oleg Tchoumak piti Stanzassa muotokuvamaalauskurssin.

Toukokuussa järjestettiin maalausretki Neitvuorelle.

Kesällä (27.7.) tehtiin maalausretki Mari Mörön puutarhaan Mörönperälle Rämälään.

Mikkelangelot Taideyhdistys osallistui heinäkuussa mosaiikkipajalla Hulivilikarnevaaleihin sekä järjesti maalaustapahtuman Carlsonin tavaratalossa sekä toimintatorstain Mikkelipuistossa.

Kauppakeskus Stella 16.9.2013

Syksyllä Mikkelangelot Taideyhdistyksen toimintaa oli esillä Huippukaupat tapahtumassa Stellan Tähtitorilla sekä Räihän Kirjakaupan ikkunanäyttelyssä, jossa oli esillä 12 jäsenen teoksia.

Vuoden aikana yhdistyksen jäsenet pitivät yksityis- ja yhteisnäyttelyitä mm. Wanhan talon kahvilassa, Tukipilarissa, Naisvuoritalolla, Liiterigalleriassa, kirjaston Mikkeli-salissa sekä Kesäheinä -näyttelyn Anttolan viljamakasiinissa.

Stellan mosaiikkipaja

Syksyllä Mikkelangelot Taideyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Peter Kaun siirtyi sairastumisen johdosta toipumaan. Puheenjohtajaksi valittiin Sirkka Venäläinen.

Peter kutsuttiin yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi – olihan Peter yksi Taideyhdistyksen perustajajäsenistä ja tähänastinen puheenjohtaja.

Lokakuussa (14.10. – 31.10.) pidettiin yhdistyksen yhteisnäyttely ”Eilen, tänään, huomenna” kirjaston Mikkeli-salissa. Tällä kertaa tekniikaksi oli valittu grafiikka, piirustukset ja kollaasit sekä lisäksi veistokset ja muu pöydällä seisova taide.

Näyttelyssä oli töitä pariltakymmeneltä jäseneltä.

Marraskuussa (14.11.) pidettiin Stanzassa Taideyhdistyksen historian ensimmäinen Arto-päivä. Arto tulee sanoista arviointi ja toiminta.

Ensimmäistä Arto-päivää juhlisti Anne Niveri, joka tarjosi jäsenille sadonkorjuusapuskaa, portugalilaistyyppistä tulista papukeittoa ja teetä. Tapahtumassa annettiin myös palautetta jäsenten tuomista töistä.

Yhdistyksen joukkoon mukaan tullut taidehistorioitsija Tiina Ottela oli lupautunut jakamaan asiantuntemustaan jäsenten töistä teemalla ”Taiteesta Tiinan tapaan”.  Sessiot olivat lyhyitä ja keskustelevia ja sisälsivät paljon kuvia.

Tiina oli myös lupautunut antamaan paneutuvia arvioita jäsenten maalauksista ja muista töistä. Arviointipalvelussa katsottiin mm. teoksen muotoa ja tyyliä, sommittelua, väriä, viivaa sekä sisältöä.

Marraskuussa (30.11.) osallistuttiin omalla pöydällä Naistenmessuille. Myynnissä oli taiteen lisäksi mm. säilykkeitä, leivonnaisia, käsitöitä, kortteja sekä askartelutuotteita.

Joulukuussa yhdistys oli myös mukana Kulttuurijoulukaupassa Kenkäverossa. Aineettoman joululahjan aiheina oli lahjakortteja maalaustapahtumiin, yhdistyksen jäsenyyteen tai kannatusjäsenyyteen.

Pikkujoulut vietettiin 9.12. ravintola Pruuvissa.

Taidepäiviä pidettiin entiseen tapaan Kansalaisopiston tiloissa.

Yhdistys sai myös tiedustelun Mikkelin torikauppiailta, voisiko yhdistys tehdä Toriparkkiin maalauksia, jotka houkuttelisivat ihmisiä torille. Yhdistys lupautui ja maalaukset toteutetaan seuraavana vuonna.

Yhteistyötä lähiseudun taideyhdistysten kanssa heräteltiin esim. kutsuilla näyttelyihin.

Vuoden loppupuolelle Mikkelangelot Taideyhdistystä vavisutti paperitaiteesta syttynyt ”plagiointisota”.

Joulukuussa yhdistyksen uusin jäsen Clarisa Raz avasi Mikkeliin uuden kehystämön Studio Claran ja se toimiikin monen jäsenen töiden kehystyspaikkana.

Vuoden 2013 aikana ilmestyi kaksi Ikkuna-lehteä, joissa kerrottiin yhdistyksen tapahtumista, jäsenistä ja heidän taiteellisesta toiminnastaan.

Loppuvuoden jäsentilanne oli 65 jäsentä.

Stanzan käyttöä mietittiin ja vuokrasopimusta päätettiin jatkaa toistaiseksi voimassa olevana.