Tehdäänkö taidetta yhdessä? Näillä sanoilla alkaa ”Mikkelangelojen” tarina.

Koska Mikkelissä ei vuosikausiin tiedetty olleen taideharrastajien yhdistystä, sitä alkoivat puuhata Peter Kaun ja Sirkka Venäläinen, joista tuli myös yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Peter oli pitänyt Mikkelissä usean vuoden akvarellimaalauskursseja ja Sirkka oli osallistunut niihin.

”Mikkelin seudulle on suunnitteilla kuvataiteen harrastajien yhdistys, joka olisi avoin kaikille kiinnostuneille, myös puoliammattilaisille. Voisimme harrastaa taidetta yhdessä, oppia toinen toisiltamme ja vaihtaa kokemuksia. Tulevaisuudessa meillä olisi ehkä oma kokoontumistila”.

Tällaista ajatusta viriteltiin ensimmäisen kerran iltakahvin ääressä Monikulttuurikeskus Mimosa ry:n tiloissa Porrassalmenkadulla 7.4.2007.

                      Maija Yrjölä muistelee: Kesäleirillä Metsolassa:

Peter Kaun on kutsunut ohjaamansa akvarelliryhmän monena kesänä päivän mittaiselle kesäleirille kotiinsa Metsolaan Mikkelin Vanhamäkeen. Hyvällä säällä aiheet ja maalauspaikat löydetään lähiluonnosta, mutta kolean ja sateisen päivän sattuessa sulloudutaan huvimajaan työskentelemään, kuten tässä Ulla Maija Tikkanen kesällä 2007.

Ulla Maija Tikkanen

Ajatus innoitti Urpolan luonnonsuojelualueen kainalossa sijaitsevassa myllymiljöössä olevan kahvilan pitäjän Marja-Leena Tuomisen tarjoamaan yhteistyötä Mikkeliin perusteilla olevan taiteilijayhdistyksen tuleville jäsenille. Ja niin myllykahviossa ja samassa pihapiirissä sijaitsevan myllytuvan tiloissa nähtiin kesän

aikana kolmen viikon välein vaihtuva kuvataiteen ja kädentaitojen näyttely.

Näyttely sai nimekseen Hyvän olon näyttely ja omia töitään esitteli kesän aikana 12 taiteen tekijää, Marja Haajanen, Liisa Lyytikäinen, Helena Purhonen, Sirkka Venäläinen, Maija Yrjölä, Marjatta Kärjes, Pirjo Niilo-Rämä, Eeva Tervonen, Tarja Toivanen, Nanna Karlsson, Heini Kylliäinen sekä Peter Kaun.

Näyttelyn kirjo oli hyvin monipuolinen. Esillä oli öljyvärimaalauksia, akvarelleja, paperimassatöitä, viinipullopusseja, maalauksia, koruja, lasitöitä, kierrätystöitä eri materiaaleista sekä tekstiilejä. Monet tekijät olivat harrastaneet taidetta kymmeniä vuosia, joku muutaman ja moni vasta heräsi oman taiteen luomiseen. Yhteisenä ideana oli samanhenkisten tekijöiden tapaaminen ja omien töiden esille saaminen.

”Pystytimme tämän näyttelyn perusteilla olevan yhdistyksen tukemiseksi. Olemme tehneet tunnusteluja sen perustamiseksi ja kiinnostusta ryhmäytymiseen on ollut eri suunnilla. Tarkoituksenamme on koota yhteen mahdollisimman monenlaisia kuvataiteesta ja kädentaidoista innostuneita henkilöitä”, kertoo Maija Yrjölä.

”Uuden harrastajien taideyhdistyksen tavoitteena on muun muassa antaa palautetta. Toimintaan voisi liittyä kursseja, taideretkiä ja kenties myös taidekirjaston perustaminen”, ideoi Peter Kaun.    

                      Maija Yrjölä muistaa:

Toimintaa oli jo ennen yhdistystä

Taideyhdistys Mikkelangelot ry:n historian voi katsoa alkaneen jo silloin, kun Peter Kaunin ja Sirkka Venäläisen (nykyisin Lindroos) polut kohtasivat: Sirkka tuli Peterin akvarellikurssille Työväen Sivistysliiton TSL:n tiloihin. Kumpikin oli miettinyt, että Mikkelin seudulle pitäis saada harrastajataiteilijoiden    ja -käsityöläisten yhdistys, jossa siihen asti yksin työskennelleet ihmiset voisivat jakaa kokemuksiaan ja touhuta yhdessä rakkaan harrastuksen parissa. Sirkka ja Peter yhdistivät voimansa ja alkoivat ottaa tarpeellisia yhteyksiä.

Päätettiin kutsua koolle palaveri, johon toivottiin mahdollisimman paljon kiinnostuneita. Lehteen saatiin pieni juttu ja sanaa kuljetettiin harrastajien keskuudessa. Palaverin jälkeen näytti siltä, että   hanketta kannattaa jatkaa.

Keväällä 2007 oltiin jo niin pitkällä, että päätettiin pitää kesällä kolme yhteisnäyttelyä Marja-Leena Tuomisen   emännöimällä Urpolan   myllyllä. Näyttelyihin osallistui tusinan verran ihmisiä, jotka toivat myllyn tiloihin useilla eri tekniikoilla tekemiään töitä.

Näyttelyitä tehtiin vauhdikkaasti ja kävijöitä oli paljon. Kesästä saatiin lisää intoa jatkaa työtä yhdistyksen perustamiseksi.

Urpolan myllyn kesänäyttelyt aloittivat Mikkelangeloiden toiminnan, vaikka yhdistys perustettiin vasta syksyllä

Toukokuussa Mikkelangelot Taideyhdistys viritteli keskustelua Mikkelin taidegalleriatiloista. Avoin keskustelutilaisuus ”Onko Mikkelissä riittävästi näyttelytiloja?” pidettiin Carolina´s Lifestyle -kahvilassa vanhalla rahtiasemalla.

Virallisesti Harrastajataiteilijayhdistys Mikkelangelot perustettiin 17.9.2007 ja perustajajäseniä olivat Peter Kaun, Sirkka Venäläinen, Mia Tenhunen, Liisa Lyytikäinen, Marjatta Kärjes, Helena Purhonen, Marja Haajanen, Pirjo Niilo-Rämä, Nanna Karlsson, Maija Yrjölä, Eeva Tervonen sekä Heini Kylliäinen.

Työstettiin ensimmäinen yhdistyksen esite vuosille 2007–2009, jossa luki seuraavaa: Mikkelangelot taideyhdistys, perustettu vuonna 2007 yhdistämään Mikkelin seudun eri taiteenalojen harrastajien joukkoa. Yhdistyksen puheenjohtaja on Peter Kaun, varapuheenjohtaja Sirkka Venäläinen, rahastonhoitaja Mia Tenhunen ja hallituksen muut jäsenet ovat Liisa Lyytikäinen sekä Marjatta Kärjes.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää näyttelyitä, esityksiä ja muita tilaisuuksia, järjestää taiteilijoille kursseja, retkiä ja koulutustilaisuuksia, toimii taiteilijoiden työskentelyn edistämiseksi vuokraamalla tiloja jäsentensä ohjaus-, näyttely- ja muuhun työskentelykäyttöön. Julkaisee toiminnastaan kertovaa esitettä. Pyrkii kehittämään yhteistyötä muiden taideyhdistysten kanssa.

Taideyhdistys Mikkelangeloiden jäseneksi kannattaa liittyä, jos taide ja sen tekeminen on lähellä sydäntä, haluaa viihtyä samanhenkisten ihmisten kanssa, haluaa osallistua aktiivisesti yhdistyksen kehittämiseen. Jäsenyyttä haetaan hallituksen jäseniltä saatavalla lomakkeella ja siitä päättää yhdistyksen hallitus.

Elokuussa Peter Kaun piti oman näyttelyn Saarenmaalla Eestissä.

Marraskuussa Mikkelin pääkirjaston Kirja Cafessa oli Hilkka Wilkmanin ja Peterin yhteisnäyttely ”Varjosta valoon”. Näyttely oli yksi askel heidän kirjaprojektissaan. Hilkan runot ja Peterin maalaukset kävivät vuoropuhelua kahvilan seinillä.