Posliininmaalaus

Historiaa
Posliininmaalauksella on pitkät perinteet. Tuhansia vuosia sitten Kiinassa alkemistit kehittivät tavan valmistaa posliinia ja sen värejä joilla valmiita esineitä saattoi koristella.

Euroopassa posliininmaalaus sai alkunsa Saksassa kun Johann Friedrich Böttger ja Walter von Tshchirnhaus kehittivät tavan valmistaa raakaposliinia. Meissenin posliinitehdas aloitti toimintansa vuonna 1710. Koristeluun soveltuvia värejä täytyi myös kehittää, koska Kaukoidästä tuotuja värejä ei voitu sellaisenaan käyttää eurooppalaiseen posliiniin. Lisäksi valmistusmenetelmä oli tarkkaan varjeltu salaisuus.

Johan Gregor Hörold kehitti yrityksen ja erehdyksen kautta väriseoksia kunnes vuonna 1731 Meissenin tehtaalla oli käytössä 16 värin paletti. Meissenin taiteilijat valmistivat hoviin ja aatelisille tilauksesta astiastoja ja koriste-esineitä. Maalaukset esittivät kukka- ja kasviaiheita, lintuja sekä metsästykseen liittyvät aiheet. Maalaukset olivat pikkutarkkoja ja sommittelu noudatti sovittuja sääntöjä.

Koristemaalaus tehtiin poltetun ja kuivahtaneen raakaposliinin pinnalle ja lasitus sen jälkeen.Tämä menetelmä on edelleen käytössä tehtaissa. Kyseessä on lasitteen alle maalaaminen.

Useimmat taiteilijat ja harrastelijat maalaavat lasitteen päälle, toisin sanoen valmiin esineen pinnalle.

Maalaus etenee akvarellimaalauksen tapaan. Kun akvarellimaalauksessa ohuen värikerroksen annetaan kuivua ennen uuden maalaamista, posliinille värikerros poltetaan ennen uudelleen maalaamista. Valmiissa työssä on tarkoitus säilyttää kuulaus ja raikkaus. Akvarellimaalauksessa paperin pintaa ei maalata tukkoon vaan annetaan valkoisen pohjan näkyä ja olla osa työtä. Vastaavasti valkoista posliinin pintaa ei ole tarkoitus peittää. Hyvälaatuinen ohut posliini on jo itsessään kaunis.

Värit, öljyt ja siveltimet
Posliinivärit ovat jauheseoksia jotka koostuvat mm. mineraaleista ja sekä synteettisistä – että luonnonpigmenteistä. Värit jaetaan kultaoksidi – ja rautaoksidiväreihin. Kultaoksidivärit sisältävät aitoa kultaa, mikä tekee niistä koostumukseltaan karkeampia ja vaikeammin käsiteltäviä kuin rautaoksidivärit. Kultaoksidivärejä ovat useat tummat sinisen sävyt, violetit ja purppurat. Keltaisen, ruskean ja vihreän sävyt sekä lämpimät punasävyt kuuluvat rautaoksidiväreihin. Värin koostumus on otettava huomioon valittaessa polttolämpötilaa.

Maalausväri valmistetaan sekoittamalla värijauhe öljyn kanssa kiinteäksi paakuksi. Käytettävä öljy valitaan mieltymyksen ja käyttötarkoituksen mukaan. Öljyinä käytetään mm. kopaivabalsamia, joka valmistetaan erään trooppisen puulajin pihkasta, sekä neilikka- ja laventeliöljyä. 1980-luvulla kehitettiin entisten liuotinpohjaisten öljyjen rinnalle myös vesiliukoiset öljyt, jotka ovat lähes tuoksuttomia ja soveltuvat myös allergikkojen käyttöön. Ohenteena eli värin irrottamiseksi siveltimeen käytetään myös öljyjä.

Lysterit ovat nestemäisiä metalliseoksia, jotka poltettaessa aikaansaavat posliinin pintaan hohtavan helmiäismäisen pinnan. Esineen käsitteleminen lysterillä on yksi pintakoristelumenetelmä eikä kuulu perinteiseen sivellinmaalaukseen. Sabluunan käyttö ei myöskään ole posliininmaalausta, vaan askarteluun verrattavaa koristelua.

Siveltiminä käytetään liuotinpohjaisten öljyjen kanssa aidosta karvasta, mieluiten näädänkarvasta valmistettuja siveltimiä, kun taas vesiliukoisilla öljyillä maalattaessa keinokuituiset säilyttävät paremmin muotonsa.

Jalometallivalmisteet
Posliiniesineen voi viimeistellä nestemäisellä kullalla, hopealla tai platinalla. Jalometalli levitetään siveltimellä, esim. kupin tai maljakon reunaan dreijaa apuna käyttäen. Lopullisen värinsä metalli saa poltettaessa.

Posliininpolttouuni
Väri kiinnitetään lopullisesti posliinin pintaan polttamalla maalaus posliininpolttouunissa. Ennen polttamista värikerros on helposti poistettavissa. Jokainen värikerros poltetaan ennen kun seuraavaa kerrosta ryhdytään maalaamaan. Lämpötila polttouunissa kohoaa vähitellen 760 – 820 asteeseen. Kuumetessaan posliinin lasite sulaa nestemäiseksi ja väri kiinnittyy siihen. Huippulämpötilan saavutettuaan uuni alkaa hitaasti jäähtyä. Tämä prosessi kestää noin 12 tuntia riippuen uunin koosta ja poltettavien esineiden määrästä.

Monet yhdistävät mielessään posliininmaalauksen sieviin kukkakuvioihin astioiden ja maljakoiden koristeena. Aiheet ovat kuitenkin vailla rajoja kuten nykyisin mikä tahansa muukin maalaustaide.

Harrastuksena posliininmaalaus antaa mahdollisuuden kehittää taitojaan niin pitkälle kuin itse haluaa. Posliininmaalaus kehittää hienomotoriikkaa sekä käden ja silmän yhteistyötä.

Sinikka Boholm

LÄHTEET: Owe Geissler: Posliininmaalausta Meissenin tapaan
Tuuli Markkula: Posliininmaalauksen uudet tuulet

Mikkelin kansalaisopisto
1103157 POSLIININMAALAUS PÄIVÄRYHMÄ
1103158 POSLIININMAALAUS ILTARYHMÄ

Kuva: www.posliinipirtti.com – Täältä löytyy myös ohje esim. tämän sivun yläkuvaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

MIKKELANGELOT –Mikkelin harrastajataiteilijayhdistys