Vuosi 2016 oli Mikkelangelot Taideyhdistyksen 9. toimintavuosi ja toiminta vakiintui jo hyväksi koettuihin uomiin. Yhteistyö Mikkelin kaupungin kanssa oli hyvällä mallilla ja yhdistys kaupunkikuvassa sekä erilaisissa tapahtumissa tunnettu.
Vuoden tärkein ja merkittävin tapahtuma oli Taideyhdistyksen muutto ”Siniseen taloon” Maaherrankadulle.
Yhteistyösopimus tehtiin Mikkelin kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa.
Puistokadun tilat alkoivat käydä toiminnalle ahtaiksi ja pieniksi. Toiminta uusissa tiloissa oli vapaampaa ja yhdistyksen monipuolinen toiminta saatiin toimivammaksi ja laajempien näyttelyiden ripustaminen mahdolliseksi.
Uudet tilat mahdollistivat monipuolisen toiminnan, kuten myös erilaisten taidekurssien järjestämisen.
Taideyhdistyksen käytössä on Sinisessä talossa kaksi huonetta ja yhteiset tilat jaetaan muiden vuokralaisten kanssa.
Siniseen taloon ja siellä oleviin näyttelyihin pääsee parhaiten tutustumaan viikoittain pidettävien avointen ovien päivänä. Silloin paikalla on aina joku kertomassa näyttelyn sisällöstä ja Taideyhdistyksen toiminnasta, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Sirkka Lindroos.
Sisäänpääsykynnystä ei ole, kannustaa varapuheenjohtaja Reijo Aalto.
Uudessa tilassa pidettiin ensimmäinen yhteisnäyttely 12. – 31.1.
Alkuvuodesta yhteistyö Ravintola Pannukakkutalon kanssa jatkui. Siellä maalattiin tupakkahuone Taideyhdistyksen jäsenten toimesta.
Tammikuussa Pannukakkutalossa oli esillä Jani Jahnssonin suurikokoisia tauluja sekä noin kolme metriä korkea Unisieppari, jonka artesaaniopiskelija oli valmistanut edellisenä vuonna Etelä-Savon ammattioppilaitoksessa.
Helmikuussa yhdistyksen jäseniä vieraili Mikkelin Taidemuseossa Kari Piipon vieraana.
Alkuvuodesta lähtien yhdistyksen jäsenet järjestivät aktiivisesti yksityisnäyttelyitä.
Helmikuussa Reijo Aalto esitteli piirustuksellista puoltaan ”Asetelmia ja tutkielmia” -näyttelyssä Sinisessä talossa sekä serkukset Kaarna Linna ja Orvokki Tuukkanen monipuolisin aihein puolentusinaa vuotta kestänyttä maalausharrastustaan Pannukakkutalossa.
Maaliskuun ajan Ritva Montonen ja Suvi Kuusisto pitivät yhteisnäyttelyn ”Luontoa ja luonnotonta” Pannukakkutalossa.
Ystävänpäivätapahtuma järjestettiin Pannukakkutalossa. Ohjelmassa oli kasvomaalausta sekä askartelua lapsille ja aikuisille.
Maaliskuussa pidettiin Sinisessä talossa Seija Lakan (1932–2015) muistonäyttely.
Mikkelangelot Taideyhdistyksen 8. vuosinäyttely pidettiin maaliskuussa pääkirjaston Mikkeli-salissa (7. – 19.3). Näyttelyssä esitettiin Mikkelin kaupungin 175-vuotisjuhlan kunniaksi myös Mikkeli-aiheisia töitä.
Lisäksi näyttelyssä oli esillä Kansainvälinen lasten piirrosnäyttely, jossa oli mukana Suonsaaren vastaanottokeskuksen eskari-ikäisten sekä Pelastakaa Lapset ry:n iltapäiväkerholaisten töitä omana osastonaan. Avajaisten aikana kirjastolla toimi kaikille avoin taidepaja.
Pääsiäistapahtuma pidettiin 19.3. Pannukakkutalossa. Ohjelmassa oli lapsille kasvomaalausta ja pääsiäiskorttiaskartelua. Myynnissä oli talven aikana valmistettuja pääsiäisaiheisia yllätyspusseja, taideteoksia, kortteja, pääsiäiskoristeita ja leivonnaisia.
Sinisen talon avoimet ovet pidettiin 16.4. Ohjelmassa oli työnäytöksiä ja minityöpajoja, joissa tehtiin mm. mehiläisvahamaalausta, kivien tuunausta ja miniroskisten tekoa. Pidettiin arpajaiset ja myyjäiset, kokeiltiin Taiji-liikkeitä Kirsi Mannisen johdolla sekä nautittiin kakkukahvit.
Taideretki tehtiin Kouvolaan 9.4. Samuli Heimosen näyttelyyn. Samuli tapasi vierailijat myös henkilökohtaisesti.
Huhtikuussa Irja Wilkko esitteli vanhoja akvarelleja ja uusia rautalankaluomuksia ”Maanläheistä” -näyttelyssä Hinee Shopissa ja Peter Kaun vähän uusia ja vähän vanhoja töitään ”Valoa ja varjoja” -teemasta Pannukakkutalossa.
Tutustumismatka Helsingin uuteen Musiikkitaloon tehtiin Helena Purhosen puuhaamana (18.4.) Siellä päästiin tutustumaan taloon tarkemmin sekä seuraamaan Figaron häiden harjoituksia.
Toinen taideretki tehtiin Helsinkiin 23.4. Tutustuttiin Sinebrychoffin taidemuseossa venäläisten mestareiden töihin sekä Ateneumissa Japanomania-, Rodin- sekä uusittuun perusnäyttelyyn.
Perinteinen hiirenkorvaretki tehtiin Eeva Tervosen mökille Luusniemelle (21.5.) sekä Hiirolan asemalle Marja de Jongin luo (14.6.)
Toukokuussa Pannukakkutalossa esiteltiin mehiläisvahamaalausta ja tehtiin kivistä pieniä taideteoksia.
Mikkelipuiston Pop-up tapahtumaan (28.5.) osallistui yhdistyksen jäseniä.
Yhdistyksen kesänäyttely pidettiin Mikkelin Wanhalla Muuntamolla (28.6.–15.7.) Näyttelyn aiheeksi valittiin elämän onnelliset hetket. Näitä hetkiä on kautta aikojen yritetty vangita taiteen keinoin muidenkin kanssa jaettavaksi ja painotus on ollut saduissa, leikeissä ja harrastuksissa.
Näyttelyssä onnen ja tyytyväisyyden kokemuksia esiteltiin maalauksin, veistoksin sekä käsitöin 20:ltä taiteen harrastajalta.
Mikkelangelot halusivat jakaa onnelliset hetkensä, joten keskittyneitä tekemisen hetkiä jaettiin näyttelyvieraiden kanssa. Usein elämän onnellisia hetkiä ovat ne, joina ihminen on kiinnostunut ja keskittynyt, uppoutunut asiaansa.
Avajaisten sijaan vietettiinkin kierrätystaidepäivää, johon tuli ohjaajaksi Kyyhkylän navetan taideaarteiden tekijä Ritva Nurmi. Hän ohjasi yleisöä tekemään helppoja taideteoksia käytetyistä materiaaleista.
”Onnelliset hetket” -näyttelyn yhteyteen rakennettiin 9.7. yhteisvoimin lasten ja lastenmielisten kanssa ”Satupuu”. Siihen sai ilmestyä kukkia, perhosia, lintuja ja kenties pupuja.
Heinäkuun lopulla ja elokuun alussa pidettiin Suonsaaren vastaanottokeskuksessa maalauskurssi, joka oli tarkoitettu erityisesti naisille ja lapsille.
Kesäkuukausina yhdistyksen jäsenten töitä oli esillä myös torilla Toriparkkiin menevien lasisten tilojen seinillä.
Kesäkuussa osallistuttiin Mikkelipuiston kesäpäiville, heinäkuussa Hulivilikarnevaaleille (6.7.) sekä oltiin mukana Hyvinvoinnin virtaa Mikkelissä – hankkeen järjestämässä pienimuotoisessa kaupunkiseikkailussa (Urski Race).
Heinäkuussa Mikkelangelot taideyhdistys esittäytyi myös Mikkelin torilla. Teltassa oli esillä jäsenten tekemää taidetta ja käsitöitä sekä askartelutuotteita. Reijo Aalto oli lupautunut maalaamaan pastelleilla. Tapahtumissa pidettiin myös arpajaisia sekä yllätyspussikaruselli.
Puutarhajuhlat pidettiin Sinisessä Talossa 18.8.
Elokuun lopulla Yhdistys oli mukana Lampeinpuiston liikuntatapahtumassa.
Syksyllä MAD-viikolla Sinisessä talossa oli esillä Kaija Pesosen näyttely ja Taiji -yrittäjä Kirsi Mannisen tiloissa Johanna Lipsasen töitä teemalla ”Ilon virtaviivoja”.
Kirsin tilassa sai myös kokeilla nopeaa croquis -piirustusta Reijo Aallon johdolla. Kirsi toimi itse mallina liikkeineen.
MAD-viikolla Pannukakkutalossa järjestettiin kaikille avoin tapahtuma ”Tuunataan taidetta”,jossa voi valmistaa itse helppoja uustaideteoksia tai seurata niiden tekemistä. ”Tule kokeilemaan tai vain katsomaan, miten kierrätysmateriaalia tai jopa valmiin työn voi muokata ihan uudeksi taideteokseksi”, kiinnostuneita kehotettiin.
Tuula Ranta oppilaineen piti myynti/työpajanäyttelyn Sinisessä talossa 17. – 18.9.
Syyskuussa osallistuttiin Luovat Kädet tapahtumaan Stellan tähtitorilla. Siellä myytiin yhdistyksen tuotoksia. Tapahtumaan liittyi myös huovutusnäytös. Mia Tenhunen opasti myös ohikulkijoita huovutuksen saloihin.
Yhteinen kierrätystaidenäyttely ”Vanhaa mutta uutta” pidettiin Pannukakkutalossa syyskuussa (1.-30.9.), johon osallistuivat myös Mikkelin Työttömät ry:n taideryhmä ja Pelastakaa Lapset ry:n iltapäiväkerho.
Esillä oli tuunattua taidetta, ideoiden ilotulitusta, kaunista ja kiinnostavaa katsottavaa.
Näyttelyn yhteydessä järjestettiin yleisötapahtumat, joissa Orvokki Tuukkasen opastuksella valmistettiin ”Satupuu” ja Irja Wilkon luotsaamana ”Maalaa oma Mona Lisa”.
Syyskuussa Taideyhdistys Mikkelangelot oli mukana viiden muun yhdistyksen ja Hyvinvoinnin virtaa Mikkelissä -hankkeen järjestämässä tapahtumaviikossa pääkirjastossa. Taikapuuhun kerättiin haaveita, toiveita ja ajatuksia taiteen keinoin.
Lokakuussa Yhdistys oli mukana Ammattiopistolla Hyvinvointivirtaa -tapahtumassa, joka oli suunnattu lukion ja ammattiopiston ensimmäisen vuoden oppilaille.
Marraskuussa osallistuttiin kirjaston satutunneille lukemalla satuja ja piirtämällä lasten kanssa (16.11. ja 23.11.)
Lasten pikkujoulut järjestettiin Pannukakkutalossa 25.11.
Perinteisille Naisten Messuille osallistuttiin ennen joulua (26.11.) Myyntiartikkeleina olivat tavarat, leivonnaiset sekä lemmikkien joululahjat.
Joulukuussa Pannukakkutalossa pidettiin joulumyyjäiset sekä jouluaiheinen taidenäyttely (3.12. – 7.1.2017).
Kattauksessa näkyi yhdistyksen osaaminen monella eri osa-alueella. Tapahtumissa avautui oiva tilaisuus kohdata yhdistyksen edustajia ja keskustelun lomassa hankkia kivoja ostoksia joulupaketteihin.
Sinisessä talossa pidettiin Tumppu ja taulu -myyjäiset (11.12.). Siellä jokainen sai myydä omia tuotteitaan. Tilaisuudessa oli myös glögitarjoilu.
Pannukakkutalo tarjosi Mikkelangelot Taideyhdistyksen aktiiveille riisipuuroa kiitoksena yhteistyöstä.
Yhdistyksen pikkujoulut vietettiin Sinisessä talossa 1.12. Ohjelmassa oli arpajaiset, karaokea, soittoa ja yhteislaulua. Tarjolla oli suolaista, makeaa ja kaulan kostuketta.
Kulttuurijoulukauppaan osallistuttiin, aiheena olivat lemmikit. Lahjakortti sisälsi kaksituntisen maalaustapahtuman Sinisessä Talossa, jossa kortin haltija voi maalauttaa tai maalata itse esim. lemmikkinsä tai muun valitsemansa aiheen.
Muita tapahtumia vuoden aikana:
Vuoden aikana kurssitoiminta oli hyvin vilkasta. Oleg Tchoumak piti alkuvuodesta maalauskursseja, Peter Kaun akvarellikursseja, Anne Overell Zentangle -kurssin syyskuussa sekä Clarisa Raz Passepartout-kurssin.
Maaliskuussa Suomi-Venäjä -seuran vuosikokous pidettiin Sinisessä talossa ja siellä yhdistys esitteli toimintaansa ja osallistujilla oli mahdollisuus tutustua myös esillä olevaan näyttelyyn.
Mikkelangelot Taideyhdistys aloitti Suonsaaren vastaanottokeskuksen yhdistyskummina.
Sinisessä talossa toteutettiin Orvokki-ryhmä, Suonsaaren- sekä muiden lasten maalaustapahtumia. Tapahtumissa lapset saivat piirtää ja maalata ja tutustua vaihtuviin näyttelyihin.
Yhdistyksen jäsen Johanna Lipsanen teki kuvituksen Mikkelin seudun Omaishoitajat ja läheiset – juhlajulkaisuun.
Taidepäiville kokoonnuttiin Siniseen taloon. Työskenneltiin yhdessä, annettiin vertaisarvioita sekä kahviteltiin. Merja Kontinen antoi palautetta jäsenten töistä.
Yhteistyö Ravintola Pannukakkutalon kanssa oli tiivistä. Orvokki-ryhmä ideoi ja toteutti siellä lasten syntymäpäivätapahtumia, lastenhuone maalattiin, järjestettiin erilaisia myyjäisiä ja osallistuttiin pääsiäis-, äitienpäivä ja Halloween -tapahtumiin.
Pannukakkutalossa toimi myös kesäkirppis koko kesän ajan.
Koko vuoden aikana yhdistyksen jäsenet pitivät todella aktiivisesti yksityis- ja yhteisnäyttelyitä mm. Pannukakkutalossa, Sinisessä Talossa, Asemaravintolassa, Museokahvila Vanha Kassussa, pääkirjaston lainausosastolla, GalleriArissa, Design & Handicraft Shop Hineessä, Vitsiälän Sampolassa ja Juvan kunnantalolla.
Taidepäiviä sekä Arto-päiviä järjestettiin Sinisessä Talossa.
Yhdistys osallistui myös Mikkelin Toimintakeskuksen järjestämään kilpailuun, jonka teemana oli kierrätysmateriaalien käyttö. Lähtökohtana oli painopaperirullan hylsy.
Mikkelangelot Taideyhdistys voitti kilpailun ”Koivupölkky” -purkilla. Erilaiseen säilytykseen soveltuvan tuunauksen ideoi Mia Tenhunen.
Mikkelangelot haluaa rohkaista luomaan omaa taidettaan ja edistää eri taiteenalojen välistä yhteistyötä. Taideyhdistyksen tavoitteena on myös madaltaa taiteen aloittamisen kynnystä. Yhdistys haluaa olla esillä siellä missä ihmiset liikkuvat: kaupungilla, kaupungin tapahtumissa, ravintoloissa, kahviloissa ja omassa taidehuoneessaan.
Vuoden alussa yhdistyksen jäsenmäärä oli 71 ja vuoden lopussa 85. Ilahduttavasti mukaan oli saatu myös nuorempia jäseniä.