Vuosi 2012 oli yhdistyksen viides toimintavuosi ja tähän mennessä yhdistyksen toimeliain vuosi.

Heti tammikuussa yhdistys sai mahdollisuuden osallistua Oleg Tchoumakin akvarelli monotypia-kurssille.

Helmikuussa Taideyhdistys Mikkelangelot järjesti neljännen vuosinäyttelyn teemalla ”Eläväisiä” (13.2.–3.3.). Teema valittiin niin, että sen alle mahtui mahdollisimman monenlaisia töitä ja niinpä kirjaston Mikkeli-salissa oli katsottavissa yhdistyksen tähän asti monipuolisin näyttely.

”Eläväisiä” -näyttely sai eloa Taideyhdistykseen, puolet yhdistyksen 62 jäsenestä lähti töillään mukaan.

Peter Kaunin mukaan liikkeelle sai näyttelyn teema, sillä eläväisiä ovat lapset, metsän peikot, eläimet, melkein mikä tahansa aihe. Esillä oli öljy- ja akvarellimaalausten lisäksi keramiikkaa, veistoksia, valokuvia, lasitöitä, käsitöitä sekä ITE-taidetta luonnon- ja kierrätysmateriaaleista.

Näyttelyssä oli mukana myös yhdistyksen tuoreimpien ja nuorimpien jäsenten töitä.

Helmikuussa yhdistyksen jäsenet saivat muiden Etelä-Savon maakunnan harrastajien kanssa hienon mahdollisuuden osallistua töillään Etelä-Savon jurytettyyn aluetaidenäyttelyyn ja asettua samalle viivalle ammattitaiteilijoiden kanssa. Näyttely toteutettiin avoimen kutsun periaatteella, jolloin töitä sai jättää ehdolle niin harrastajat kuin myös taidetta työkseen tekevät.

Näyttelyn kuraattori, Espoon modernin taiteen museon Emman johtaja, Markku Valkonen valitsi 115 teosta 437 työn joukosta 66 eri taiteilijalta. Markku Valkonen oli positiivisesti yllättynyt töiden runsaudesta ja alueen aktiivisuudesta.

Mikkelin Taidemuseossa olivat yhdistyksen jäsenistä mukana Peter Kaun, Irja Wilkko, Seija Lakka ja Heini Kylliäinen. Näyttelyä kehuttiin upeaksi ja merkittäväksi kokonaisuudeksi.

Kesäinen maalausretki järjestettiin Hirvensalmelle Kissakoskelle ja siellä maalattiin upeassa säässä kauniissa maisemissa.

Kesänäyttely ”Iloa Väreistä” pidettiin jäsenten Mari Jauhiaisen, Eeva Tervosen, Ritva Montosen ja Eeva Sunnan kesken Anttolan Viljamakasiinissa 25.6.–22.7.

Peter Kaun piti heinäkuussa näyttelyn ”Väreillä valoon” Kangasniemen kunnantalolla.

Stanzassa jatkui Kuukauden taiteilijan esittely/näyttely.

Taideyhdistys Mikkelangelot aloitti jäsenlehden tekemisen. Lehden päätoimittajaksi valittiin Peter Kaun ja toimitussihteeriksi Maija Yrjölä. Lehden nimeksi tuli ”Ikkuna” ja se sisälsi jäsenten kirjoittamia juttuja taiteilijoista, matkoista, näyttelyistä sekä yhdistyksen tapahtumista.

Ensimmäinen ”Ikkuna” -lehti ilmestyi juhannuksen aikaan 8-sivuisena, sadan kappaleen painoksena. Lehden kantta koristi Irja Wilkon Italian Pioppissa maalaama akvarelli.

Yhteistyö Tavaratalo Carlsonin kanssa jatkui, kun Taideyhdistys Mikkelangelot loikkasivat taas suoraan ihmisten keskelle ja perustivat kesäkuun lopulla (30.6.) Carlsonin aulaan maalauspisteen.

Paikalla oli useita yhdistyksen aktiiveja, mutta siveltimen varressa ahkeroivat tällä kertaa yhdistyksen jäsenet Irja Wilkko ja Reijo Aalto. He maalasivat akvarelleja ja pastellimaalauksia.

Kolmatta kertaa toteutettu taidetempaus keräsi katselijoita ja kiinnostuneita satamäärin. Näytteillä ja myytävänä oli myös muiden jäsenten töitä sekä maalauksista tehtyjä postikortteja.

Kesällä (2. ja 4.7.) yhdistys osallistui myös Hulivilikarnevaaleihin. Tänä vuonna tapahtuma täytti 20 vuotta ja kaupungin alueelle puuhattiin erityyppisiä lastenkulttuuritapahtumia. Naisvuoritalolla Mikkelangelot Taideyhdistyksen jäsenet (Ritva Montonen, Maija Yrjölä, Sirkka Venäläinen, Kaija Pesonen ja Heini Kylliäinen) tekivät lasten kanssa mosaiikkeja.

Yhdistyksen jäseniä pyydettiin myös mukaan ohjaamaan lapsille sataman maalaustapahtumaa. Sataman asvaltille oli piirretty 8 metriä halkaisijaltaan oleva ympyrä, jonka keskelle yhdistyksen jäsenet Irja Wilkko ja Reijo Aalto maalasivat uuden Mikkelin silhuettilogon. Lapset saivat täyttää loput maalausalueesta iloisilla maalauksillaan Carlsonin ja Teknoksen sponsoroimilla maaleilla.

Yhdistyksen jäsenet jakoivat maaleja ja pensseleitä sekä tarvittaessa ohjasivat lapsia maalauspuuhissaan. Tapahtuma sai paljon julkisuutta ja iloisia vesiliukoisten maalien tahraamia pieniä ja isompiakin maalareita oli sataman täydeltä. Tapahtumasta tuli iloinen ja mukaansa tempaava koko perheen tapahtuma.

Kesällä Taideyhdistykseen kiiri surullinen uutinen. Yhdistyksen iäkkäin jäsen Rauni Antikainen oli kuollut. Yhdistyksen edustajat osallistuivat pitkäaikaisen jäsenen siunaustilaisuuteen.

Raunin muistonäyttely pidettiin Stanzassa myöhemmin syksyllä (6.11.-29.11.)

Taideyhdistys Mikkelangelot osallistui taideteltallaan Kotiseutupäiville 3.-4.8. Jäsenet maalasivat maakuntateemalla töitä ja niistä teetettiin postikortteja.

Elokuussa (18.8.) tehtiin taideretki Helsinkiin Ateneumiin Helen Schjerfbeckin näyttelyyn, Amos Andersonille ja Seija Lakan taidenäyttelyyn Kaapelitehtaalla Suomen Taiteilijoiden tiloissa.

Retki Helsinkiin
Retki Helsinkiin

                     Maija Yrjölän muisto Ateneumin retkestä. Matkanjohtajaksi oppimassa:

Helene Schjerfbeck –    näyttely Ateneumissa – sinne mennään! Aloin järjestää matkaa bussilliselle Mikkelangeloita ja muita taiteen ystäviä. Isolle ryhmälle varasin kaksi  opasta.

Kun ei ollut kokemusta, arvioin matka-ajan ylioptimistisesti. Tuskin päästiin vitostielle, kun jo kuskin avustamana ymmärsin, että vaikka kaahattaisiin ylinopeutta suoraa päätä Ateneumin ovelle, myöhästyttäisiin opastuksesta. Ja pissataukokin olisi välillä pidettävä.

Stressini oli suuri, kun soitin Ateneumiin ja kysyin, voisivatko oppaat odottaa meitä, tullaan puoli tuntia myöhässä. Siellä myönnyttiin.

Taas virhearvio! Uusi soitto Atskiin: myöhästytäänkin enemmän. Nyt tuli vähän kolakampi vastaus: ”Oppaat ovat freelancereita ja täällä teitä varten. Heillä voi olla sovittuna muuta menoa.  Mutta välitän tiedon.”

Perillä juoksujalkaa sovittuun paikkaan, ja ihanaa, siellä olivat molemmat oppaat ja jos olivat kiukkuisia, olen sen unohtanut.

Kotimatkalla stressi vihdoin helpotti. Matkalaisetkin   tuntuivat olevan tyytyväisiä   näkemäänsä.

Helen Schjerfbeckin näyttely 18.8. Liisa Leisaari ja Mari Kekkonen

Seppo Väänäsen ja Oleg Tchoumakin maalauskurssit pidettiin syksyllä.

Taidepäivillä maalailtiin entiseen tapaan aina joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina.

Mikkelin Pääkirjaston remontin vuoksi syksyn näyttely järjestettiin pienimuotoisena ja lyhyenä (3.9.–19.9.) rajaten työt piirroksiin, grafiikkaan ja kollaaseihin. Vierailevaksi taiteilijaksi kutsuttiin Tuomas Lauriala.

Lokakuussa (17.10.) yhdistyksen jäsen Heini Kylliäinen piti jäsenille kirjansidontaillan teemalla Italian Paper Bindings. Kurssilla sidottiin muisti- tai luonnoskirjat.

Vuoden lopulla yhdistyksen jäsen Heini Kylliäinen alkoi koota Mikkelangelot Taideyhdistyksen leikekirjaa nykyiseen muotoonsa.

Taideyhdistys Mikkelangelot oli tämän vuoden perinteisten 36. Naistenmessujen järjestäjä. Naisten Messut pidettiin marraskuun lopulla (24.11.) ja paikkana oli Etelä-Savon Ammattiopisto Otavankadulla.

Naistenmessutoimikuntaan kuului useita aktiivisia jäseniä ja he organisoivat mukavan ja toimivan ja viihtyisän tapahtuman monipuolisella ohjelmalla (tiernapojat, joulupukki, perinnekuoro, Päämajakoulun 5.musiikkiluokka, ruletti, lapsiparkki, kauneimman joulukuusen äänestys ym.)

Taideyhdistyksen pöydässä oli myynnissä taidetta, leivonnaisia, käsitöitä ja askarteluja. Yhdistys järjesti myös arpajaiset, piti kahviota sekä lahjoitti tapahtuman palautelomakkeen jättäneiden kesken arvotulle yhdistyksen edesmenneen jäsenen, Rauni Antikaisen taulun ”Pionit”.

Naisten Messuilla yhdistyksen jäsenillä oli päällään uudet punaiset t-paidat valkoisella logolla varustettuna.

Naistenmessujen talkoolaisten kiitoskahvitilaisuus pidettiin Kahvila Biellassa 11.1.2013. Tarjolla oli piirasta, salaattia, täytekakkua sekä juomia.

Marraskuussa Peter ja Maija Yrjölä kävivät yhteistyötapaamisessa Mikkelin Olkkarissa, joka järjestää toimintaa nuorille.

Seija Lakan näyttely kaapelitehtaalla 2012

Taideyhdistys Mikkelangelot osallistui tänäkin jouluna Kulttuurikauppaan Kenkäverossa. Lahjakorttien vaihtoehtoina oli Mikkelangeloiden jäsenyys/kannatusjäsenyys tai taideopetusta Stanzassa.