Vuosi 2010 oli Mikkelangelot Harrastajataiteilijayhdistyksen kolmas toimintavuosi.

Vuosi alkoi Mikkelin kaupungin kulttuuripalveluiden järjestämällä ”Tule ideoimaan Taiteiden Taloa Mikkeliin” -tilaisuudella. Jo edellisenä vuonna oli ideaa herätelty ja parhaimmaksi paikaksi soveltui Puistokatu 3. kokonaisuus Yliopistokeskuksen, kansalaisopiston, Mikkelin lasten- ja nuorten kuvataidekoulun sekä Estery ry:n ympäröimänä. Nostettiin esille mahdollisuus taiteen ja tieteen yhdistämisestä.

Kun Mikkelin kaupungin kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntalautakunta hyväksyi vuoden alusta voimaan tulevat avustusperiaatteet, jotka kuuluivat seuraavasti: ”Periaatteen mukaan kaupungin kulttuuripalveluiden avustusten tarkoitus on tukea monipuolista kulttuuritarjontaa kaupungissa, mahdollistaa harrastustoimintaa sekä edistää eri kulttuuritoimijoiden välistä yhteistyötä, olipa se sitten ammattilaisten tai harrastajien tekemää” Mikkelangelot, avustuksen hakijana ja saajana sai toiminnalleen Taiteiden Talosta ensimmäisen ikioman taidetilan.

Mikkelangelot Harrastajataiteilijayhdistyksen puheenjohtaja Peter Kaun allekirjoitti vuokrasopimuksen 26.4.2010 ja taloon muutettiin toukokuun alussa.

Vuokrasopimuksen allekirjoittaminen

Taidetila oli kooltaan 25 neliötä, yhdistyksen käytössä oli myös pieni varasto sekä yhteiset sosiaalitilat, keittiö ja aula. Tila kalustettiin toimivaksi ja viihtyisäksi jäsenten omilla sekä lahjoitetuilla huonekaluilla.

Oma taidetila tarvitsi myös nimen ja siitä järjestettiin nimikilpailu jäsenten kesken. Eniten ehdotuksia sai Seija Lakan ehdotus Stanza. Se on italiaa ja tarkoittaa huonetta. Rafaelin Stanzat olivat Vatikaanin Paavin yksityissaleja, jotka Rafael oppilaineen koristeli freskoin 1500-luvun alussa. Siellä oli myös Michelangelon freskoja. Juuri tämä historiayhteys oli se juttu, valinnan peruste.

Tilaa oli mahdollista käyttää jäsenten työskentely- ja näyttelytilana ja siellä pidettiin myös yhdistyksen kokoukset sekä jäsenten järjestämiä kursseja.

Stanzassa jäsenet saivat mahdollisuuden esittäytyä vuorollaan kuukauden taiteilijana.

Maaliskuussa Sirkka Venäläinen ja Reino Järvinen pitivät ”Kevät toi, kevät toi maalarit”-yhteisnäyttelyn pääkirjaston Mikkeli-salissa. Näyttelyssä oli esillä molempien taiteilijoiden töitä, Reinon von Wrightin veljesten hengessä maalaamia isokokoisia luontotauluja sekä Sirkan muotokuvia ja maisemia.

Toukokuun taidepäivää vietettiin maalaillen Läsäkoskella (16.5.) ja Peterin luona Vanhassamäessä. Eeva Tervonen kutsui jäsenet saunailtaan 13.6.

Kevätretki 16.5.2010

Maaliskuussa yhdistyksen jäsenmäärä oli 41.

Yhdistyksen mediavastaavaksi nimettiin Maija Yrjölä.

Taidepäiviä järjestettiin entiseen tapaan Puistokatu 1. tiloissa.

Oleg Tchoumak piti maisemamaalauskurssin toukokuun lopulla

Kesällä yhdistys viritteli yhteistyökuvioita tavaratalo Carlsonin kanssa järjestämällä tavaratalon aulassa akvarelliateljeen. Peter Kaunin mukaan yhdistys halusi tuoda taidetta ja sen tekemistä kaikkien kaupunkilaisten nähtäväksi ja koettavaksi eri tavoin.

Tapahtumassa Irja Wilkko maalasi kesän kukkia akvarelleilla. Myynnissä oli jäsenten pieniä akvarelleja ja kortteja sekä yhdistyksen T-paitoja.

Syyskuussa suunniteltiin taideretkeä Helsinkiin Veikko Vienojan näyttelyyn Ateneumiin ja samalla Peterin ja Olegin näyttelyyn venäläisen taiteen museossa.

Toiminnallisen kesän jälkeen yhdistys sai Mikkelissä upean mahdollisuuden julkisen tilan maalaamiseen.

Sirkka Venäläinen 2010

Harrastajataiteilijayhdistys Mikkelangelot teki kaksi isoa seinämaalausta tavaratalo Carlsonin parkkitasanteelle.

Idea tuli tavaratalon johtajalta Hannu Koposelta. Yhdistys järjesti aiheesta kilpailun, johon osallistui kymmenkunta jäsentä. Nelihenkinen raati, johon kuului kaksi Mikkelangelot-yhdistyksen ja kaksi tavaratalon edustajaa, valitsi toteutettavaksi Sirkka Venäläisen pelkistetyn kaupunkinäkymän ja Ritva Montosen suomalaisen luontomaiseman.

Kaupunkinäkymä

Työt toteutettiin parkkitasanteen seinille talkoilla voittajien johdolla.

Yhdistys kiittää Hannu Koposta oivalluksesta tarjota asiakkailleen erilaisia elämyksiä, ylimääräisiä yllätyksiä ja ajattelun aihetta.

Suomalainen luonnonmaisema

Lokakuussa Mikkelin Taiteiden Talossa sijaitsevassa Mikkelangelot ry:n toimitilassa Stanzassa käynnistyi näyttelytoiminta. Ensimmäisen näyttelyn siellä järjesti Irja Wilkko. Näyttelyssä oli esillä akvarelleja sekä veistoksia.

Naistenmessut 2010

Mikkelangelot Harrastajataiteilijayhdistyksen 3-vuotisnäyttely pidettiin Mikkelin pääkirjaston Mikkeli-salissa teemalla ”Satu”. Yhdistyksen jäsenet olivat kuvanneet näkemyksiään saduista monenlaisilla tekniikoilla, maalaten, huovuttaen, veistäen ja valokuvaten sekä tekstiili- ja tiffanylasitöin.

Näyttelyssä oli esillä kuusikymmentä (60) työtä 21 tekijältä. Näyttelyn yhteydessä yhdistys järjesti myös kaksi satutuokiota, lukemalla satuja, jotka sopivat niin lapsille kuin aikuisillekin.

Vuoden aikana jäsenten yksityisnäyttelyitä oli myös GalleriArissa (Eeva Tervonen, Raili Mustajärvi, Seija Saloranta, Seija Lakka), Anttolan Wanhassa Viljamakasiinissa (Eeva Sunna, Mari Jauhiainen, Eeva Tervonen), Awonawilonassa (Terttu Tarvainen) sekä Saksassa Schwerinin Tuomiokirkossa (Peter Kaun).

Yhdistys oli saanut toiminnallaan paljon näkyvyyttä sekä julkisuutta ja kiitosta ja se näkyi myös yhdistyksen jäsenmäärässä, joka oli kasvanut muutamassa vuodessa 16 harrastajataiteilijan joukosta 54:ään. Tähän yhdistyksen vetäjät Peter Kaun ja Sirkka Venäläinen uskoivat syyksi yhteisöllisyyden ja matalan kynnyksen.

Uudessa esitteessä vuosille 2010–2011 kerrottiin seuraavaa:

”Mikkelangelot toimii eri taiteenalojen harrastajia yhdistävänä ryhmänä, joka auttaa kehittämään ja hyväksymään oman luovuuden. Yhdistys järjestää mm. taide- ja käsityönäyttelyitä, luentoja, kursseja, taideretkiä ja leirejä.

Mikkelangelon toimintaperiaatteena on rohkaista itsenäisiä taiteenharrastajia tuomaan töitään esille taidenäyttelyissä, tekemään töitä yhdessä vaihtaen kokemuksia ja oppimaan palautteen, kurssien ja luentojen avulla sekä löytämään vuorovaikutuksesta uutta energiaa ja ideoita.

Toimenkuva

Eri taiteenalojen harrastajia oli suuri joukko Mikkelissä. Moni ei tuntenut toisiaan; oli taidetoverit kadoksissa. Eräänä iltana syksyisenä vuonna kaksituhattaseitsemän saimme yhteen koottua heistä muutaman.

Taideyhdistys Mikkelangelot sai näin alkunsa. Tervetuloa mukaan koko taidekansa!

Me rohkaisemme omaa taidetta luomaan, paikallisia harrastajia taitonsa esiin tuomaan. Edistämme eri taiteenalojen välistä yhteistyötä: järjestämme luentoja, tilaisuuksia ja näyttelyitä. Opimme aina jotain uutta toisiltamme.

Erikoisosaamista pidämme rikkautenamme. Kursseja, koulutusta ja retkiä siellä koemme oivalluksen hetkiä. Kehitämme muiden taideyhdistysten kanssa yhteistyötä ja löydämme kumppanit, jos onni on myötä. Edistämme työskentelyäsi tiloja.”